Puola, Krakova 2007

Matka Krakovaan kesti pitkään, koska jouduimme vaihtamaan konetta Varsovassa. Puolan lentoyhtiön LOTin potkurikone toimitti meidät kuitenkin varmasti perille ja pääsimme lopulta majoittumaan pieneen mukavaan keskustahotelliin, Hotel Jordaniin.
Krakovan vanhan kaupungin keskusta on hieno ja viihtyisä paikka. Torin ympäristössä on paljon upeita rakennuksia ja uljas kirkko torin kulmassa ja tyylikäs kauppahalli keskellä toria muodostavat kokonaisuuden, jossa on helppo viihtyä. Torin kuppiloissa viihtyi myös Vatsakerho. Noppaakin heittelimme ja kierros poikineen tuli nautittua. Ruoka oli hyvää ja paikallinen Tyskie-olut maistuvaa. Krakovanmatkalle suosittelemmekin mottoa: Tyskien kautta voittoon!

Alunperin Krakova oli valikoitunut matkakohteeksi siksi, että sieltä oli helppo käydä tutustumassa Natsi-Saksan pahamaineisiin keskitysleireihin, Aushwitz ja Birkenau. Vaikka kaikki tiesivät jo etukäteen Natsien hirmutöistä, vierailu keskitysleireillä pysäytti. Oli järkyttävää nähdä valtavat röykkiöt silmälaseja, hiuksia, matkalaukkuja ja muita tarvikkeita, joita tuhotuilta juutalaisilta oli kerätty pois. Jokaisen esineen takana oli joskus elänyt ihminen tavallisine huolineen ja murheineen, kunnes hullu diktaattori pystyi usuttamaan kansan viattomien kimppuun. Kävimme myös kaasukammiossa ja Birkenaun tuhoamisleirin majoitusparakeissa. Keskitysleirimuseoita tarvitaan muistuttamaan mihin ihminen pahimmillaan pystyy, jos mielivalta pääsee valtaan.

Takaisin Vatsakerho matkustaa -sivulle